Vereniging Fotografica
De Vereniging Fotografica is op 1 oktober 1977 opgericht als ‘Camera Oldtimer Club’. Een paar jaar later zijn de statuten van de inmiddels omgedoopte Vereniging Fotografica verleden voor een notaris en is de vereniging ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Overeenkomstig de Nederlandse wetgeving heeft de vereniging een democratisch gekozen bestuur en kan iedereen lid worden. Elk voorjaar wordt er een algemene ledenvergadering georganiseerd, tijdens welke elk lid het recht heeft mee te beslissen over allerlei zaken betreffende de vereniging.
Doel
De officiële naam “FOTOGRAFICA, Nederlandse vereniging van Fotograficaverzamelaars” geeft de doelstelling van de vereniging weer: het bevorderen van alle historische aspecten van de fotografie en cinematografie. Hieronder verstaan we alle apparatuur en literatuur over de fotografie en cinematografie in de meest ruime zin van het woord. De Vereniging Fotografica heeft geen enkele relatie met producenten, importeurs of handelaren van en in fotografische producten. Evenmin streeft zij commerciële, politieke en/of ideële beginselen na. Overigens kunnen handelaren op persoonlijke titel wel lid worden. Begin 2011 had de vereniging bijna 1100 leden, woonachtig in 15 landen (w.o. de USA en Japan). Algemene informatie over de vereniging treft u in deze web site aan of kunt u inwinnen via info@fotografica.nl. Via de pagina “Contact” kunt u - indien gewenst - contact opnemen met één van de bestuursleden. De vereniging kent Statuten Fotografica en een concept huishoudelijk reglement dat nog moet worden goedgekeurd door de Algemene Ledenvergadering.
Het Bestuur
Het bestuur bestaat uit 5 personen:
- - Hans Reinders, voorzitter
- - Ed van Mil, secretaris en webmaster
- - Sjaak Boone, penningmeester, ledenadministratie
- - Ad van Rooij, beurscoördinator
- - Pim van der Veer, Public Relations
Wat is Fotografica
Onder fotografica verstaan wij alle apparatuur, hulpmiddelen en literatuur, die direct of indirect met de fotografie en cinematografie te maken hebben. Dus foto- en filmcamera’s, projectoren, objectieven, statieven, lichtmeters, doka-apparatuur, lichtgevoelig materiaal, chemicaliën, beeldbewerkings-software, foto’s, dia’s, films (alle formaten) en aanverwante literatuur.
Soorten verzamelaars
De vereniging kent meer dan duizend verzamelaars, die een grote verscheidenheid aan objecten bij elkaar brengen en daarom iedere bijeenkomst uiterst interessant maken. Er zijn verzamelaars die van alles verzamelen, maar ook verzamelaars die zich gespecialiseerd hebben in producten van een bepaalde fabriek of merk of in specifieke producten als belichtingsmeters, flitsers of lenzen (z.g. themaverzamelaars). Ook andere optische objecten, die niet direct tot de fotografie behoren, zoals telescopen, microscopen en verrekijkers krijgen in onze vereniging een plaats.
Activiteiten
De vereniging houdt een nauwe band met haar leden door middel van deze web site en door het uitgeven van het inmiddels zeer gewaardeerde Photohistorisch Tijdschrift (PHT), dat 4 maal per jaar verschijnt en volgeschreven wordt door uiterst deskundige redacteuren. Elk lid kan overigens ook een bijdrage leveren aan dit tijdschrift “van en voor leden”. Tevens is de vereniging Fotografica sinds 2012 te vinden op Facebook en Twitter. In ieder PHT wordt ook een rubriek Fotografica Nieuws opgenomen, waarin verenigingsnieuws en andere actualiteiten.
Tot en met 2009 verscheen de Nieuwsbrief als apart inlegvel; vanaf 2010 is het een geïntegreerd onderdeel van het PHT. Tevens wordt een vijftal keren per jaar de leden een elektronische Nieuwsbrief toegezonden, wanneer uw emailadres bekend is bij de ledenadministratie.
Voorts kan elk lid op de web site of in Fotografica Nieuws gratis een advertentie plaatsen.
De belangrijkste activiteit van de vereniging is het organiseren van de inmiddels grootste Fotografica-beurs van Europa, t.w. de FOTOGRAFICA-Beurs in Nieuwegein (bij Utrecht). Elk voorjaar en elk najaar wordt op een zondag in de Beursfabriek (voorheen Home Boxx) in Nieuwegein een voor iedereen toegankelijke beurs georganiseerd. Ruim 300 tafels met spullen uit geheel Europa, de USA en Japan leveren voor nagenoeg iedere verzamelaar elke keer weer leuke verrassingen op. Overigens kunnen alleen leden een beurstafel huren. Hiermee verzekert de vereniging zich ervan dat de aanbieder zich houdt aan de voorwaarden van de vereniging. Het aanbieden van fabrieksnieuwe voorwerpen en/of het dumpen door handelaren van overjarige modellen of fabrieksresten is ten strengste verboden!
Jaarlijks in het eerste weekend van juni wordt er bij voldoende belangstelling(minimaal 40 personen)een busreis georganiseerd naar de grote fotobeurs in Bièvres bij Parijs, die in de openlucht gehouden wordt. Op de jaarlijkse openluchtbeurs in Doesburg die op de derde zondag in augustus wordt gehouden, geven wij acte de présence. Sinds 2 jaar zijn we ook vertegenwoordigd met een stand op de Openlucht fotograficamarkt in Zoetermeer.
Tot slot levert de vereniging - op verzoek - expertise op het gebied van de fotografie aan musea, filmproducenten, onderwijsinstellingen en verenigingen. Ook leden worden met raad en daad geholpen. Bijvoorbeeld taxaties (door een beëdigd taxateur) en reparatie-adviezen (door beroepsrestaurateurs) worden tijdens de beurs of op afspraak (veelal gratis) verstrekt.